Thursday, 18 September 2014

Kek Pandan Gebu


Bahan-bahannya..

150gm gula castor
5 biji telur
1 sudu besar ovellete
150gm tepung superfine
1 sudu kecil baking powder
80ml susu sejat
80ml minyak masak/jagung
1 sudu besar perasa pandan
1 sudu kecil pewarna hijau

pukul telur + gula + ovelete smpi kembang..masukkan tepung dan baking powder yg dh diayak bersama & pukul lg smpi sebati.. masukkan susu, pewarna & perasa..n pukul smpi sebati..masukkan minyak & kaup balikkan guna senduk.. griss kan loyang dgn butter @ guna kertas kek dan tuang adunan.. bakar suhu 170°c selama lebih kurg 40minit..ikut pd oven msg2..
tips:klu nak kek cantik, pas tuang adunan dlm loyang tu, hentak2 loyang kasi angin dlm adunan tu keluar..nnti dpt texture cantik..