Thursday, 25 September 2014

Ketam Masak Lemak Cili Api


Bahan- Bahan:

3 ekor Ketam
10 biji cili padi (kalau tak suka pedas,boleh kurangkan pedas)
1 inci kunyit hidup
1 cawan air
1 mangkuk santan pekat
3 batang serai (diketuk)
daun kunyit
garam
3 biji tomato

cara-cara:

1. Ketam dibasuh bersih-bersih.kalau suka potong, boleh dipotong dua.
2. Kisar halus cili padi dan kunyit hidup dgn air.
3. Tuang bahan kisar tadi, serai dan daun kunyit yang dipotong, dalam periuk yang dipanaskan dgn api sederhana.
4. Masukkan ketam dan biarkan ia masak seketika.
5. Setelah mendidih, masukkan santan dan garam. Pastikan sentiasa dikacau2 sedikit supaya santan tidak pecah minyak.
6. Masukkan tomato yang dipotong dan siap boleh dihidang..



No comments: